top of page

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ (ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ) ΚΑΙ FESS (ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΡΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΛΠΩΝ)

 

 

Τι είναι τα ιγμόρεια;

Τα ιγμόρεια είναι δύο κοιλότητες γεμάτες με αέρα, μία στο δεξιό και μία στο αριστερό μήλο του προσώπου. Παρόμοιες κοιλότητες γεμάτες αέρα υπάρχουν στο μέτωπο (μετωπιαίοι κόλποι), ανάμεσα στην μύτη και τα μάτια (ηθμοειδείς κόλποι) και στο βάθος του κεφαλιού, ανάμεσα στην μύτη και τον εγκέφαλο (σφηνοειδείς κόλποι).

 

Τι θα πει "παραρρινικοί κόλποι";

Αυτό είναι το συλλογικό όνομα όλων αυτών των κοιλοτήτων (ιγμόρεια, μετωπιαίοι, ηθμοειδείς και σφηνοειδείς κόλποι). Ονομάζονται έτσι επειδή είναι δίπλα στην μύτη (παρά + ρινικοί).

 

 

 

 

Που βρίσκουν τον αέρα που περιέχουν;

Κάθε παραρρινικός κόλπος έχει ένα μικρό στόμιο προς το εσωτερικό της μύτης, μέσα από το οποίο αερίζεται.

 

Τι χρειάζονται οι παραρρινικοί κόλποι;

Η κυριότερη λειτουργία τους είναι η παραγωγή βλέννης που είναι απαραίτητη για το εσωτερικό της μύτης (παγιδεύει μικρόβια, φιλτράρει την σκόνη, εφυγραίνει και προθερμαίνει τον αέρα που εισπνέουμε). Η βλέννη που παράγουν οι παραρρινικοί κόλποι διοχετεύεται στο εσωτερικό της μύτης μέσα από το μικρό άνοιγμα από το οποίο αερίζονται. Μια δεύτερη λειτουργία των παραρρινικών κόλπων είναι η ενίσχυση της φωνής (γίνεται μέσα τους αντήχηση, περίπου όπως συμβαίνει μέσα στην κοιλότητα μιας κιθάρας).

 

Τι είναι η παραρρινοκολπίτιδα;

Είναι η φλεγμονή στο εσωτερικό των παραρρινικών κόλπων. Υπάρχει η οξεία μορφή (που διαρκεί λίγες μέρες) και η χρόνια μορφή (που διαρκεί μήνες ή χρόνια. Μερικοί άνθρωποι έχουν χρόνια παραρρινοκολπίτιδα και συγχρόνως παθαίνουν εξάρσεις οξείας φλεγμονής, ενώ άλλοι έχουν μόνο την μια ή την άλλη μορφή.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της παραρρινοκολπίτιδας;

  • Πόνος στο πρόσωπο ή και στο υπόλοιπο κεφάλι

  • Πόνος στα πάνω δόντια ή στα μάτια

  • Καταρροή (συνάχι)

  • Ρινική απόφραξη (μπούκωμα, αδυναμία κανονικής αναπνοής από την μύτη)

  • Μείωση της όσφρησης

  • Φταρνίσματα

 

Υπάρχουν όλα αυτά τα συμπτώματα συγχρόνως και συνέχεια;

Όχι. Μπορεί να υπάρχει μόνο ένα σύμπτωμα ή περισσότερα από ένα, συνεχώς ή με διαλλείματα.

 

Τι διαφορά έχει η ιγμορίτιδα από την παραρρινοκολπίτιδα;

Η ιγμορίτιδα είναι απλά ένα είδος παραρρινοκολπίτιδας. Τα άλλα είδη είναι η μετωπιαία κολπίτιδα, η ηθμοειδίτιδα και η σφηνοειδίτιδα. Το όνομα καθορίζεται από το όνομα των παραρρινικών κόλπων που πάσχουν. Συχνά υπάρχει φλεγμονή σε πολλούς παραρρινικούς κόλπους συγχρόνως ή και σε όλους μαζί ("πανκολπίτιδα"). Για δεκαετίες ο όρος "ιγμορίτιδα" χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα για να περιγράψει όλες τις μορφές παραρρινοκολπίτιδας, ενώ το σωστό είναι να χρησιμοποιείται μόνο για την φλεγμονή στα ιγμόρεια.

 

Τι προκαλεί την παραρρινοκολπίτιδα;
Οι αιτίες περιλαμβάνουν μικρόβια, ιούς, μύκητες, αλλεργία και (σπανίως) αυτοάνοσα νοσήματα.

  

Τι προδιαθέτει έναν άνθρωπο στο να πάθει παραρρινοκολπίτιδα;

  • Οι ιώσεις της μύτης

  • Το κάπνισμα

  • Η αλλεργία στην μύτη

  • Η κληρονομικότητα

  • Μολύνσεις των πάνω δοντιών

 

Τι πρόβλημα δημιουργεί μια παραρρινοκολπίτιδα;

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι τα ενοχλητικά της συμπτώματα. Υπάρχει όμως και ένας κίνδυνος να μεταφερθεί η φλεγμονή στο μάτι ή στον εγκέφαλο, με επικίνδυνες συνέπειες. Αυτό λέγεται "επιπλεγμένη παραρρινοκολπίτιδα".

 

Πως θεραπεύεται η παραρρινοκολπίτιδα;

Αρχικά εφαρμόζεται φαρμακευτική θεραπεία. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται εγχείρηση η οποία λέγεται "λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινικών κόλπων" (Functional Endoscopic Sinus surgery ή FESS).

 

Πως γίνεται η επέμβαση FESS;

Συνήθως απαιτείται γενική αναισθησία. Με την βοήθεια ενδοσκοπίων, ο χειρουργός ελέγχει τις ρινικές κοιλότητες και τα στόμια των παραρρινικών κόλπων. Με κατάλληλους χειρισμούς βελτιώνεται η ρινική αναπνοή και συγχρόνως διανοίγονται τα στόμια των παραρρινικών κόλπων ώστε να υπάρχει αερισμός και παροχέτευση της βλέννας. Δεν χρειάζονται τομές και δεν υπάρχει μελάνιασμα στα μάτια ή στην μύτη μετεγχειρητικά (όλη η επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά, με κάμερα και λεπτά εργαλεία).

 

Είναι επώδυνη η επέμβαση αυτή;

Δεν υπάρχει έντονος πόνος. Ένα απλό παυσίπονο για τις πρώτες μέρες είναι αρκετό και πολλές φορές δεν χρειάζεται ούτε αυτό.

 

Είναι επικίνδυνη η επέμβαση για την θεραπεία της παραρρινοκολπίτιδας;

Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκών όπως και σε κάθε χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι παρόμοια με την πολύ μικρή πιθανότητα ατυχημάτων από διάφορες καθημερινές δραστηριότητες (σπορ, μετακινήσεις κλπ). Ο πολύ μικρός κίνδυνος επιπλοκών από την χειρουργική θεραπεία αντισταθμίζεται από τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από την χρόνια φλεγμονή όταν αυτή μένει αθεράπευτη (όπως βέβαια και από το αναμενόμενο όφελος στην ποιότητα ζωής).

 

Πως είναι η ανάρρωση μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο;

Για λίγες μέρες μπορεί να υπάρχει ελαφριά καταρροή. Συνήθως εφαρμόζεται μετεγχειρητική θεραπεία με σταγόνες στην μύτη για μερικές εβδομάδες.

 

Πόσο αποτελεσματική είναι η επέμβαση FESS;

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η πλήρης κατάρτιση και εμπειρία του χειρουργού και της υπόλοιπης ομάδας στα χειρουργεία, ο άρτιος τεχνικός εξοπλισμός, η κατάλληλη προετοιμασία με αξονική τομογραφία και η σωστή μετεγχειρητική αγωγή με ρινικές σταγόνες.

 

Πότε φαίνεται το όφελος της εγχείρησης;

Η υποχώρηση των συμπτωμάτων της παραρρινοκολπίτιδας είναι γενικά πολύ γρήγορη και τις πιο πολλές φορές μόνιμη.

sxima-1.png
bottom of page