Ευάγγελος Γ. Κατσογριδάκης MRCS MSc
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
(ενηλίκων και παιδιών)
Γεωργίου Σεφέρη 52-54
Ρόδος
22410 72728
6971697113
Ο γιατρός αναλαμβάνει όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις της ΩΡΛ για ενηλίκους και παιδιά, τις οποίες πραγματοποιεί:
-
στο ιδιωτικό νοσοκομείο "Μητέρα", το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας (παιδιά και ενηλίκους)
-
στην ΩΡΛ Χειρουργική Κλινική Αθηνών, το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας που είναι αποκλειστικά για περιστατικά ΩΡΛ (ενηλίκους)
Τα links που ακολουθούν θα σας οδηγήσουν στις αρχικές σελίδες των δύο νοσοκομείων.
Σε κάθε περίπτωση που τίθεται θέμα χειρουργικής θεραπείας γίνεται λεπτομερής συζήτηση στο ιατρείο για όλα τα σχετικά ζητήματα (ενδείξεις, εναλλακτικές λύσεις, αναμενόμενο όφελος, προετοιμασία, τεχνική, μετεγχειρητική ανάρρωση και παρακολούθηση).
Στις παραγράφους που ακολουθούν αναφέρονται οι ΩΡΛ επεμβάσεις που πραγματοποιεί ο γιατρός στα δύο αυτά νοσοκομεία.
Διόρθωση (ευθειασμός) του ρινικού διαφράγματος
Γίνεται με γενική αναισθησία και αποσκοπεί στο να ισιώσει το χώρισμα (το διάφραγμα) ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό αεραγωγό της μύτης. Έτσι βελτιώνεται η ροή του αέρα και η ικανότητα αναπνοής από την μύτη. Όλη η επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά χωρίς τομές και δεν προκαλείται κανένα μελάνιασμα ή πρήξιμο εξωτερικά.
Αμυγδαλεκτομή
Η αμυγδαλεκτομή γίνεται με πολύ λεπτό και προσεκτικό τρόπο για να ελαχιστοποιηθεί ο μετεγχειρητικός πόνος. Με την χρήση της διπολικής διαθερμίας χαμηλής ισχύος ή της συσκευής coblation, η εγχείρηση είναι ουσιαστικά αναίμακτη. Η επέμβαση γίνεται πάντα με γενική αναισθησία.
Αδενοειδεκτομή (κρεατάκια)
Η αφαίρεση γίνεται σχεδόν αναίμακτα με την μέθοδο της μονοπολικής διαθερμίας αναρρόφησης (suction diathermy adenoidectomy). Δεν υπάρχει αξιόλογος μετεγχειρητικός πόνος. Χρειάζεται γενική αναισθησία.
Τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα τύμπανα (σωληνάκια)
Με μια σύντομη γενική αναισθησία στα παιδιά ή με τοπική αναισθησία (σε ενηλίκους) εφαρμόζεται ένα μικροσκοπικό σωληνάκι πάνω στο κάθε τύμπανο. Έτσι αντιμετωπίζονται σοβαρές περιπτώσεις μείωσης της ακοής λόγω υγρού στα αυτιά καθώς και περιστατικά συχνής έντονης οξείας ωτίτιδας.
Ρινοπλαστική
Ο σκοπός της είναι να βελτιωθεί το εξωτερικό σχήμα (η εμφάνιση) της μύτης με ταυτόχρονη διατήρηση ή βελτίωση της ικανότητας αναπνοής. Γίνεται με γενική αναισθησία και σε συνεργασία με έμπειρο, καταρτισμένο και ικανό πλαστικό χειρουργό.
Σμίκρυνση των κάτω ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες
Αποβλέπει στην εσωτερική διαπλάτυνση των αεραγωγών της μύτης με αποτέλεσμα την βελτίωση της αναπνοής. Γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία.
Θεραπεία της μαλακής υπερώας με ραδιοσυχνότητες
Μειώνει ή θεραπεύει το ροχαλητό δημιουργώντας συρρίκνωση και μείωση της ελαστικότητας του ουρανίσκου (υπερώα). Γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία.
Ενδοσκοπική πολυπεκτομή και λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινικών κόλπων (FESS)
Με ενδοσκοπικό τρόπο (χωρίς τομές) και κάτω από γενική αναισθησία αφαιρούνται οι πολύποδες από την μύτη ώστε να αποκατασταθεί η ικανότητα αναπνοής. Συγχρόνως μεγεθύνονται τα στόμια των παραρρινικών κόλπων ώστε να θεραπευτεί η παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα και σφηνοειδίτιδα) η οποία είναι και η αιτία σχηματισμού των πολυπόδων. Έτσι μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να ξανασχηματιστούν πολύποδες.
Θεραπεία αιμορραγίας από την μύτη με διπολική διαθερμία
Με την εφαρμογή θερμικής ενέργειας κάτω από τοπική ή γενική αναισθησία, θεραπεύονται εύθραυστες ή διογκωμένες αρτηρίες ή φλέβες που προκαλούν αιμορραγία από την μύτη (ρινορραγία). Είναι η καλύτερη μέθοδος για την τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Τυμπανοπλαστική
Γίνεται επιδιόρθωση τρύπας (διάτρησης) του τυμπάνου με μόσχευμα που λαμβάνεται από το πίσω μέρος του αυτιού με μικρή τομή. Ο σκοπός είναι να βελτιωθεί η ακοή και να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης (ωτίτιδας). Γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία.
Μικρολαρυγγοσκόπηση και αφαίρεση / βιοψία λαρυγγικής βλάβης
Με την χρήση ισχυρού μικροσκοπίου και με γενική αναισθησία, εξετάζονται οι φωνητικές χορδές με μεγάλη μεγέθυνση ώστε να φαίνεται κάθε ανωμαλία στο σχήμα και στην υφή τους. Βλάβες όπως πολύποδες, κύστες κλπ, αφαιρούνται με προσοχή, με χρήση LASER ή ειδικών μικροεργαλείων.
Ενδοσκοπική απολίνωση της σφηνοϋπερώιου αρτηρίας
Τοποθετείται ένα μικροκοπικό μεταλλικό κλιπ γύρω από μία από τις μεγαλύτερες αρτηρίες στο βάθος της μύτης. Γίνεται ενδοσκοπικά (χωρίς τομές) κάτω από γενική αναισθησία και αποβλέπει στην μείωση της ροής του αίματος στο εσωτερικό της μύτης. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται κάποιες σπάνιες σοβαρές περιπτώσεις ρινικής αιμορραγίας (ρινορραγίας).
Ενδοσκοπική βιοψία της μύτης ή / και του ρινοφάρυγγα
Με ενδοσκοπική προσέγγιση (χωρίς τομές), λαμβάνονται μικρά δείγματα (μεγέθους κόκκων ρυζιού) από περιοχές της μύτης ή του ανώτερου μέρους του φάρυγγα, κάτω από γενική ή τοπική αναισθησία. Αυτά στέλνονται σε ειδικά εργαστήρια για να εξεταστούν τα κύτταρα με ειδικά χρώματα κάτω από το μικροσκόπιο. Η μέθοδος προτείνεται σε σπάνιες περιπτώσεις που η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει με την συνηθισμένη εξεταση.
Ανάταξη παρεκτοπισμένου κατάγματος των ρινικών οστών
Με ειδικούς χειρισμούς και κάτω από γενική ή τοπική αναισθησία, γίνεται αποκατάσταση του σχήματος της μύτης όταν μετά από κάταγμα (σπάσιμο) έχει δημιουργηθεί παραμόρφωση. Δεν γίνονται τομές.
Παροχέτευση αιματώματος του ρινικού διαφράγματος
Αφαιρείται με μικρή εσωτερική τομή κάτω από γενική ή τοπική αναισθησία το αίμα που έχει συσσωρευτεί κάτω από την μεμβράνη (βλεννογόνο) του μεσαίου χωρίσματος της μύτης. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει επειγόντως σε μερικές περιπτώσεις τραυματισμών, γιατί αλλιώς μπορεί να καταρρεύσει η μύτη και να γίνει σαν σέλα αλόγου (εφιππιοειδής μύτη).
Οπίσθιος ρινικός επιπωματισμός
Με γενική αναισθησία τοποθετούνται ειδικές γάζες στο πίσω μέρος της μύτης για το σταμάτημα δύσκολων (επίμονων, επικίνδυνων) περιπτώσεων αιμορραγίας.
Σφηνοειδής εκτομή βλάβης του πτερυγίου του αυτιού
Αφαιρείται μια τριγωνική περιοχή από το χείλος του πτερυγίου και ράβεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του αυτιού. Είναι η καλύτερη μέθοδος για να αφαιρεθούν άρρωστες περιοχές από το πτερύγιο χωρίς να χαλάσει το φυσιολογικό κυρτό σχήμα του πτερυγίου. Γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία.
Άκαμπτη ενδοσκόπηση του λάρυγγα, φάρυγγα ή οισοφάγου (αμεσοσκόπηση)
Με γενική αναισθησία γίνεται εξέταση και αφαιρούνται βλάβες ή ξένα σώματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την συνηθισμένη μέθοδο της εύκαμπτης ενδοσκόπησης.
Διαστολή του οισοφάγου
Κατά την διάρκεια άκαμπτης οισοφαγοσκόπησης (με γενική αναισθησία) χρησιμοποιούνται ειδικές μέθοδοι για την διαστολή στενών σημείων του οισοφάγου ώστε να διευκολυνθεί η κατάποση.
Παροχέτευση παραφαρυγγικού ή περιαμυγδαλικού αποστήματος
Η εγχείρηση γίνεται είτε με τοπική αναισθησία (ανώδυνα) είτε με γενική αναισθησία. Η αφαίρεση του μολυσματικού υγρού αποτρέπει σοβαρές επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν τοπικά και σε γειτονικές περιοχές και διευκολύνει γρήγορη ανάρρωση.
Εκτομή υπογνάθιου σιελογόνου αδένα
Με γενική αναισθησία και με μικρή τομή αφαιρείται ο άρρωστος αδένας. Η τομή γίνεται κατά μήκος των γραμμών τάσης του δέρματος ώστε η μετεγχειρητική ουλή να είναι ελάχιστα ορατή.
Εκτομή τραχηλικού λεμφαδένα
Με γενική ή τοπική αναισθησία αφαιρείται ο αδένας που έχει μεγαλώσει και στέλνεται σε παθολογοανατομικό εργαστήριο για να προσδιοριστεί η αιτία της μεγέθυνσης.
Εκτομή θυρεογλωσσικής κύστης (Sistrunk)
Με μικρή οριζόντια τομή (με γενική αναισθησία) αφαιρείται η κύστη. Συγχρόνως αφαιρείται και ένα μικρό κομμάτι από το υοειδές οστό (ένα μικρό οστό που χρησιμεύει για την σύνδεση μυών του λαιμού), κάτι που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες υποτροπής.
Σταφυλο-υπερώιο-φαρυγγοπλαστική
Με γενική αναισθησία αφαιρούται οι αμυγδαλές, η σταφυλή και ένα μικρό τμήμα από τον ουρανίσκο. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται σε επιλεγμένους ασθενείς το έντονο ροχαλητό. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ροχαλητού που δεν είναι κατάλληλες για χειρουργική θεραπεία και χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση (π.χ απώλεια βάρους, χρήση μάσκας CPAP κλπ).
Ενδοσκοπικό stapling φαρυγγικού εκκολπώματος
Με γενική αναισθησία διατέμνεται το χώρισμα ανάμεσα στο εκκόλπωμα και τον οισοφάγο ώστε να μην συμβαίνει κατακράτηση φαγητού και δυσκολία στην κατάποση.
Τραχειοστομία
Ενδείκνυται όταν υπάρξει προοδευτικό ή απότομο φράξιμο στην αναπνοή στο ύψος του φάρυγγα ή του λάρυγγα τόσο έντονο που να απειλεί την ίδια την ζωή. Με τοπική ή γενική αναισθησία δημιουργείται ένα άνοιγμα στον κεντρικό αεραγωγό του σώματος (τραχεία) στο οποίο τοποθετείται ένας σωλήνας που επιτρέπει την αναπνοή και διευκολύνει την αναρρόφηση. Τις πιο πολλές φορές, όταν μετά από μέρες ή εβδομάδες θεραπευτεί η νόσος που προκάλεσε την αρχική δυσκολία στην αναπνοή και βελτιωθεί η κατάσταση του ασθενούς, τοποθετείται αυτοκόλλητος επίδεσμος στο άνοιγμα. Έτσι επέρχεται επούλωση και επανέρχεται η ανατομία και η λειτουργία της αναπνοής στο φυσιολογικό.