top of page

ΒΡΑΧΝΗ ΦΩΝΗ

 

 

Τι είναι οι φωνητικές χορδές;

Είναι δύο ίνες που υπάρχουν στο πιο στενό σημείο του λαιμού μας που λέγεται λάρυγγας. Ανάμεσα τους περνάει ο αέρας όταν αναπνέουμε και όταν μιλάμε.

 

Πως παράγουν ήχο οι φωνητικές χορδές;

Όταν θέλουμε να μιλήσουμε, οι φωνητικές χορδές πλησιάζουν η μία κοντά στην άλλη, αφήνοντας μόνο μια μικρή χαραμάδα ανάμεσα τους. Όπως περνάει ο αέρας από την στενή αυτή χαραμάδα, τις κάνει να πάλλονται κι έτσι δημιουργείται ο ήχος της φωνής. Όταν δεν μιλάμε, οι φωνητικές χορδές απομακρύνονται η μια από την άλλη. Έτσι το άνοιγμα μεταξύ τους μεγαλώνει ώστε να είναι εύκολη και αθόρυβη η αναπνοή.

 

Πως μπορούν οι φωνητικές χορδές να πλησιάζουν ή να απομακρύνονται όποτε χρειάζεται;

Υπάρχουν πολύ μικροί (αλλά φυσικά πολύ σημαντικοί και χρήσιμοι) μύες μέσα στον λάρυγγά μας που κάνουν αυτήν ακριβώς την δουλειά. Υπάρχουν και άλλοι μύες που τις τεντώνουν ή τις χαλαρώνουν, ώστε να αλλάζει ο τόνος (η συχνότητα) της φωνής, όπως συμβαίνει και με τα έγχορδα μουσικά όργανα που παράγουν ψηλές και χαμηλές νότες.

 

Η ένταση της φωνής εξαρτάται από την δύναμη της εκπνοής: όταν χρειάζεται να μιλήσουμε δυνατά, δημιουργούμε μεγαλύτερη ροή αέρα ώστε να αυξηθεί το πλάτος της ταλάντωσης των φωνητικών χορδών.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να είναι η φωνή καθαρή;

Οι φωνητικές χορδές πρέπει να έχουν φυσιολογική επιφάνεια (λεία, ίσια και μαλακή). Η επιφάνεια των φωνητικών χορδών καλό είναι να είναι υγρή (γι αυτό χρειάζεται καλή ενυδάτωση). Η αναπνοή χρειάζεται να είναι αρκετά δυνατή ώστε να θέσει σε ταλάντωση τις χορδές.

 

Οι μύες που τις κουνάνε και τις τεντώνουν έχουν επίσης μεγάλη σημασία: πρέπει να έχουν δύναμη και να δουλεύουν με άψογο συγχρονισμό για να είναι η φωνή φυσιολογική. Η λειτουργία των μυών ελέγχεται από μία ειδική περιοχή του εγκεφάλου που λειτουργεί σαν ένας μαέστρος που συντονίζει τους μυς του λάρυγγα.

 

Ποιες παθήσεις ή καταστάσεις προκαλούν βραχνάδα;

Συχνά η βραχνάδα οφείλεται σε παροδική αλλοίωση της επιφάνειας των φωνητικών χορδών λόγω προσβολής του λάρυγγα από κάποιον ιό (λαρυγγίτιδα). Η κακή και υπερβολική χρήση της φωνής μπορεί επίσης να προκαλέσει παροδική επιδείνωση της. Το κάπνισμα, η παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι, η αφυδάτωση, η κούραση και κάποια εισπνεόμενα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της φωνής. Ειδικά το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του λάρυγγα, που είναι μια από τις πιο σοβαρές παθήσεις.

 

Μερικές φορές εμφανίζονται εξογκώματα στην επιφάνεια των φωνητικών χορδών που εμποδίζουν την σωστή επαφή μεταξύ τους. Αυτά μπορεί να είναι καλοήθη (πολύποδες, όζοι, κύστες), προκαρκινικά (δυσπλασία) ή λιγότερο συχνά κακοήθη (καρκίνος του λάρυγγα). Κάποιες φορές υπάρχουν αλλοιώσεις κάτω από την επιφάνεια των φωνητικών χορδών (κύστες ή ουλές) που επίσης επηρεάζουν την φωνή.

 

Μπορεί να είναι η φωνή βραχνή χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στις φωνητικές χορδές;

Ναι. Σε μερικές περιπτώσεις οι φωνητικές χορδές μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικές αλλά η φωνή να είναι αλλοιωμένη λόγω δυσλειτουργίας των μυών που τις θέτουν σε κίνηση. Η παράλυση των φωνητικών χορδών και η λαρυγγική δυστονία είναι δύο τέτοιες καταστάσεις.

 

Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν έχει πρόβλημα με βραχνή φωνή;

Η μοναδική ασφαλής προσέγγιση είναι να εξεταστεί από ωτορινολαρυγγολόγο με ενδοσκόπηση. Οι φωνητικές χορδές δεν φαίνονται με την απλή εξέταση του λαιμού με φακό.

φωνητικες χορδες.jpg
bottom of page