top of page

ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

Τι είναι ένα ακουστικό βαρηκοΐας;

Είναι μια μικρή συσκευή που ενισχύει τους ήχους ώστε να μπορούν να τους ακούνε άτομα με μείωση ακοής.

 

Πότε ενδείκνυται η χρήση ακουστικού;

Όταν υπάρχει μείωση ακοής που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην επικοινωνία (και επομένως επηρεάζει την ποιότητα ζωής σε τομείς όπως η οικογενειακή ζωή, η εργασία, η διασκέδαση κλπ).

 

Δεν θεραπεύεται η μείωση ακοής με φάρμακα ή χειρουργείο;

Σε αρκετές περιπτώσεις η μείωση ακοής θεραπεύεται αλλά όχι σε όλες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μείωση ακοής λόγω ηλικίας ή λόγω θορύβου και επίσης η κληρονομική μείωση της ακοής.

 

Πως λειτουργεί το ακουστικό;

Ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο συλλέγει τους ήχους και τους οδηγεί σε ένα μικροενισχυτή που δυναμώνει την ένταση τους. Οι ενισχυμένους ήχοι φτάνουν σε ένα μικροσκοπικό ηχείο, από όπου ακούγονται.

 

Με το ακουστικό γίνεται η ακοή φυσιολογική;

Όχι εντελώς. Υπάρχει πάντα μια μικρή παραμόρφωση του ήχου λόγω του ότι περνάει μέσα από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα.

 

Χρειάζεται να το φοράει κανείς συνέχεια;

Όχι. Τις πρώτες εβδομάδες χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί αρκετά για λόγους εξοικείωσης και για να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις που είναι συχνά απαραίτητες στην αρχή. Μετά, μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί όποτε το χρειάζεται, περίπου όπως γίνεται με τα γυαλιά.

 

Το ακουστικό συντηρεί την υπάρχουσα ακοή;

Όχι. Το ακουστικό δεν επηρεάζει την λειτουργία του αυτιού, ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο.

 

Το ακουστικό κάνει το αυτί να τεμπελιάσει και να χειροτερέψει;

Όχι, Όπως αναφέρεται προηγουμένως, το ακουστικό δεν επηρεάζει το αυτί.

 

Υπάρχουν πολλοί τύποι ακουστικών;

Ναι. Τα ακουστικά ποικίλλουν στο μέγεθος, στην ισχύ, στις δυνατότητες ενίσχυσης και ποιότητας του ήχου, στο κόστος κλπ. Η επιλογή γίνεται με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΩΡΛ και του τεχνικού ακουστικών βαρηκοΐας.

Τα μικροσκοπικά αόρατα ακουστικά είναι καλύτερα από τα πιο μεγάλα (αυτά που φαίνονται);

Όχι. Τα μικροσκοπικά ακουστικά που φοριούνται εντελώς μέσα στο αυτί και δεν φαίνονται καθόλου υστερούν σε όλους τους τομείς απέναντι στα μεγαλύτερα μοντέλα γιατί - συγκριτικά - είναι:

  • Πιο ακριβά

  • Λιγότερο ισχυρά

  • Πιο δύσκολο να τροποποιηθούν αν η αρχική τους κατασκευή δεν είναι τέλεια

  • Πιο δύσκολο να επισκευαστούν αν χαλάσουν

  • Πιο πιθανόν να χαθούν

  • Πιο δύσκολα στην χρήση τους γιατί δεν χωράνε πάνω τους κουμπιά ελέγχου του ήχου

  • Πιο δύσκολα στην τοποθέτησή τους λόγω μικρού μεγέθους

 

Το μόνο πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν φαίνονται, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό για αρκετούς ανθρώπους. Ακόμα κι αυτό όμως έχει και την αρνητική του πλευρά:  όταν ένα ακουστικό φαίνεται, ο συνομιλητής καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα ακοής και ασυναίσθητα (ή συνειδητά) προσαρμόζεται μιλώντας πιο αργά και πιο καθαρά. Όταν το ακουστικό δεν φαίνεται καθόλου, αυτό το πλεονέκτημα χάνεται.

 

Σε τελική ανάλυση, δεν είναι λάθος να επιλέγονται "αόρατα" μικροσκοπικά ακουστικά, αρκεί να έχει ενημερωθεί ο ασθενής για τα πιθανά μειονεκτήματά τους ώστε να πάρει μια σωστή και ενημερωμένη απόφαση.

 

Αρκεί ένα ακουστικό ή είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται δύο (ένα σε κάθε αυτί);

Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο ακοής του κάθε αυτιού και τις ανάγκες σε ακοή. Δεν υπάρχει κανόνας που να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, πρόκειται για μια απόφαση που είναι εξατομικευμένη.

 

Χρειάζεται ανανέωση των ακουστικών μετά από κάποια χρόνια;

Συνήθως όχι στους ενηλίκους, εκτός αν αλλάξει πολύ το επίπεδο ακοής ή αν αλλάξει η εφαρμογή στο αυτί. Καλό είναι να γίνεται μια μέτρηση της ακοής κάθε ένα χρόνο για σιγουριά.

 

Στα παιδιά χρειάζεται τακτικότερος έλεγχος γιατί το σχήμα του αυτιού αλλάζει όσο μεγαλώνουν και συχνά μπορεί να αλλάξει σημαντικά και η ακοή τους.

Ακουστικό βαρηκοΐας.jpg
bottom of page