top of page

ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ (ΑΔΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΚΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ) - ΑΔΕΝΟΤΟΜΗ

Τι είναι τα κρεατάκια;

Τα κρεατάκια είναι μικρά όργανα του σώματος που βρίσκονται στις στο βάθος της μύτης μας, εκεί που ο αεραγωγός της μύτης ενώνεται με τον φάρυγγα.

 

 

Τι ρόλο έχουν;

Ανήκουν στο ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού, δηλαδή στο σύστημα άμυνας. Η δουλειά τους είναι να αναγνωρίζουν μικρόβια και να παράγουν αντισώματα.

 

Είναι απαραίτητα;

Όχι. Η άμυνα του οργανισμού λειτουργεί το ίδιο καλά και χωρίς κρεατάκια. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια όργανα στο σώμα μας που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.

 

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν τα κρεατάκια;

  • Επίμονη απόφραξη της μύτης και καταρροή. Η υποχρεωτική στοματική αναπνοή δημιουργεί τερηδόνα καθώς και διαταραχή στην ανάπτυξη του προσώπου με αποτέλεσμα επίμονα ορθοδοντικά προβλήματα.

  • Παρεμπόδιση της φυσιολογικής αναπνοής, ειδικά κατά την διάρκεια του ύπνου με βαρύ ροχαλητό. Αυτό λέγεται υπνική άπνοια και προκαλεί κακή ποιότητα ύπνου, κούραση, εκνευρισμό και υπνηλία στην διάρκεια της ημέρας και επιβάρυνση στην λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Η χρόνια έλλειψη φυσιολογικού και αποδοτικού ύπνου μπορεί με την σειρά της να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα (δυσλεξία ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, μειωμένο ύψος, αυξημένο βάρος κ.α.)

  • Συχνές ωτίτιδες και συλλογή υγρού στο μέσο αυτί (εκκριτική ωτίτιδα), με συνέπεια την βαρηκοΐα και εξ αιτίας αυτής, αναπτυξιακές διαταραχές (μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς κλπ).

 

Σε ποια ηλικία δημιουργούν συνήθως πρόβλημα τα κρεατάκια;

Τις περισσότερες (αλλά όχι όλες) τις φορές, τα κρεατάκια είναι πρόβλημα της παιδικής ηλικίας.

 

Πότε πρέπει να αφαιρούνται;

Όταν δημιουργούν σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την υγεία, την ποιότητα ζωής ή την ανάπτυξη ενός παιδιού.

 

Υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για την αφαίρεση τους;

Όχι. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η εγχείρηση πρέπει να γίνεται όποτε χρειάζεται, χωρίς τα αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά όρια ηλικίας που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Δεν υπάρχει ανώτερο ή κατώτερο όριο ηλικίας για τα προβλήματα που δημιουργούν τα κρεατάκια ή για την θεραπεία τους.

 

Δεν είναι καλύτερο να περιμένουμε να συρρικνωθούν τα κρεατάκια μέχρι κάποια ηλικία;

Όταν δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα, όχι. Η καθυστέρηση της θεραπείας με την ελπίδα της αυτόματης ίασης είναι μια επικίνδυνη επιλογή αφού μπορεί να υπάρξουν μόνιμες συνέπειες στην υγεία. Είναι δηλαδή πολύ πιθανόν ότι εάν και όταν ένα παιδί ξεπεράσει το πρόβλημα του από μόνο του (μεγαλώνοντας), θα έχουν εν τω μεταξύ  συσσωρευτεί μόνιμες και αθεράπευτες συνέπειες στην υγεία (διαταραχές συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, μειωμένη σωματική ανάπτυξη, ορθοδοντικές και οδοντιατρικές παθήσεις κλπ).

 

Χρειάζεται να αφαιρούνται τα κρεατάκια για απλό ροχαλητό στα παιδιά;

Όχι. Όταν δεν υπάρχει υπνική άπνοια, σημαντικά προβλήματα με την μύτη ή έντονα θέματα με τα αυτιά, η εγχείρηση δεν χρειάζεται και επομένως δεν πρέπει να γίνεται.

Ποιος αποφασίζει αν χρειάζεται η αφαίρεσή τους (αδενοειδεκτομή) σε ένα παιδί;

Ο χειρουργός ΩΡΛ έχει την εμπειρία και τα μέσα εξέτασης για να καθορίσει πότε χρειάζεται εγχείρηση. Τις περισσότερες φορές ο παιδίατρος κινητοποιεί την οικογένεια να επισκεφτούν ΩΡΛ αν κα μερικές φορές χρειάζεται να πάρουν την πρωτοβουλία οι ίδιοι οι γονείς.

 

Υπάρχει περίπτωση να δοθεί λανθασμένη συμβουλή σχετικά με τα κρεατάκια ενός παιδιού;

Ναι. Γιατροί μπορεί να συστήσουν αναμονή ενώ χρειάζεται χειρουργείο. Άλλες φορές μπορεί να προταθεί χειρουργική θεραπεία χωρίς να χρειάζεται. Η γνώμη του γιατρού πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη (όχι αυθαίρετη) και πρέπει να συμφωνεί με τις τρέχουσες οδηγίες της βιβλιογραφίας. Αν οι γονείς υποπτεύονται λανθασμένη συμβουλή, πρέπει να ζητάνε δεύτερη γνώμη.

 

Μειώνεται η ανοσία του οργανισμού όταν αφαιρεθούν τα κρεατάκια;

Όχι μόνο δεν μειώνεται (τα υπόλοιπα όργανα του ανοσολογικού συστήματος φτάνουν και περισσεύουν για την παραγωγή αντισωμάτων) αλλά βελτιώνεται διότι αποκαθίσταται η γενική υγεία του σώματος.

 

Ξαναβγαίνουν τα κρεατάκια όταν αφαιρεθούν;

Αυτό μπορεί να συμβεί αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο.

 

Πόσο διαρκεί μια εγχείρηση για να αφαιρεθούν τα κρεατάκια (αδενοειδεκτομή);

Η σύγχρονη χειρουργική επέμβαση με τα κατάλληλα μέσα διαρκεί από δέκα μέχρι είκοσι λεπτά κατά μέσο όρο.

 

Χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο;

Το πολύ για μία νύχτα αν και μερικές φορές μπορεί να δοθεί εξιτήριο την ίδια μέρα.

 

Πως είναι η ανάρρωση από την αδενοειδεκτομή;

Πολλές φορές δεν υπάρχει το παραμικρό σύμπτωμα. Μερικές φορές υπάρχει ελαφρύς πονόλαιμος για 2-3 μέρες.

 

Είναι ασφαλής η αδενοειδεκτομή;

Η αδενοειδεκτομή είναι μία από τις πιο ασφαλείς εγχειρήσεις. Υπάρχει ένας ελάχιστος κίνδυνος, παρόμοιος με τον ελάχιστο κίνδυνο που υπάρχει σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες (μετακινήσεις, σπορ κλπ).

 

Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;

Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 1%) να υπάρξει αιμορραγία μετά την αδενοειδεκτομή, η οποία συνήθως σταματάει από μόνη της. Πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί θεραπεία μιας επιπλοκής με γενική αναισθησία.

 

Πως ολοκληρώνεται η ανάρρωση;

Μέσα σε 10 - 14 μέρες περίπου, η επούλωση είναι πλήρης (συνήθως δεν υπάρχει το παραμικρό σύμπτωμα από την δεύτερη ή τρίτη μέρα μετά το χειρουργείο και έπειτα).

Adenoids Greek.jpg
bottom of page